Saya
ingin menganggap okonomiyaki sebagai satu jenis makanan Jepun yang langsung
tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia, okonomiyaki sebaliknya kelihatan
dijual di bahagian makanan telah siap/ready foods di Aeon/dulunya Jusco.
Okonomiyaki
juga dikenali sebagain pancake, bulat dan rata. Bahan-bahan campuran utk
okonomiyaki adalah tepung, kobis dan makanan laut seperti sotong dan udang.
Anda juga boleh menyediakan pancake yang berasaskan sayuran sahaja/vegetarian
seperti kobis dan daun kuchai. Pancake ini juga dicampur telur dan keladi bukit
untuk menambah kelembutan dan kehalusannya. Ia disajikan bersama sos
okonomiyaki, kewpie mayonis dan juga kepingan ikan/katsuo flakes. Sos
okonomiyaki contohnya, akan menyempurnakan kelazatan sesekeping okonomiyaki itu.
Nota: Banyak bahan makanan Jepun yang halal boleh didapati sekarang daripada
pembekal tertentu. Asalkan anda tahu bagaimana menyesuaikan bahan-bahan
tersebut, anda sebenarnya tidak lagi mempunyai masalah lain.
Pilihan
diameter menyediakan okonomiyaki juga terpulang kepada load perut, daripada
yang paling mini atau yang paling jumbo. Pada saya, okonomiyaki adalah makanan
yang sihat, ia tidak memerlukan banyak minyak selain daripada beberapa titik
minyak direnjis ke atas kuali. Lain-lain semua boleh adjust sendiri.
Pergi
ke resipi.
No comments:
Post a Comment