15 May 2018

Cara membuat okonomiyaki


Saya ingin menganggap okonomiyaki sebagai satu jenis makanan Jepun yang langsung tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia, okonomiyaki sebaliknya kelihatan dijual di bahagian makanan telah siap/ready foods di Aeon/dulunya Jusco.
Okonomiyaki juga dikenali sebagain pancake, bulat dan rata. Bahan-bahan campuran utk okonomiyaki adalah tepung, kobis dan makanan laut seperti sotong dan udang. Anda juga boleh menyediakan pancake yang berasaskan sayuran sahaja/vegetarian seperti kobis dan daun kuchai. Pancake ini juga dicampur telur dan keladi bukit untuk menambah kelembutan dan kehalusannya. Ia disajikan bersama sos okonomiyaki, kewpie mayonis dan juga kepingan ikan/katsuo flakes. Sos okonomiyaki contohnya, akan menyempurnakan kelazatan sesekeping okonomiyaki itu. Nota: Banyak bahan makanan Jepun yang halal boleh didapati sekarang daripada pembekal tertentu. Asalkan anda tahu bagaimana menyesuaikan bahan-bahan tersebut, anda sebenarnya tidak lagi mempunyai masalah lain.
Pilihan diameter menyediakan okonomiyaki juga terpulang kepada load perut, daripada yang paling mini atau yang paling jumbo. Pada saya, okonomiyaki adalah makanan yang sihat, ia tidak memerlukan banyak minyak selain daripada beberapa titik minyak direnjis ke atas kuali. Lain-lain semua boleh adjust sendiri.


Pergi ke resipi.

No comments:

Post a Comment