Tori Karaage (ayam goreng ala Jepun)


Bahan bahan
2 peha ayam penuh (potongan chicken chop)
2 sudu besar kicap cair 'orkid'
halia 1½ setengah inci
3 ulas bawang putih
Tepung putih
Minyak secukupnya untuk menggoreng

  1. Potong antara 8-10 keping peha ayam, gunakan garfu untuk tusukkan daging ayam.
  2. Untuk melumatkan halia dan bawang putih, gunakan 'fine grater'. Kita perlukan kedua dua pulpa/pulps dan jus.
  3. Gaul sama rata halia, bawang putih dan ayam. Perap antara 15 minit - ½ jam.
  4. Buang kicap dan jus yang berlebihan.
  5. Sebelum menggoreng, ayam disadur bersama tepung terlebih dahulu.
  6. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam.

Hiaskan ayam goreng dengan kobis yang di hiris halus dan lemon on the side untuk diperah ke atas ayam goreng. 



Grater/cutter semua dalam satu,
boleh diperolehi di Daiso

Kicap cair cap orkid





No comments:

Post a Comment