Bahan bahan
Tepung putih 250 gm
Air 270 gm
Kobis 350 gm atau setengah kobis sedang
Keladi bukit (yamaimo, mountain yam) 70 gm
1 biji telur
1 pak seafood campur dari Atlantis King
Garam, terpulang kepada anda sebab sos okonomiyaki akan digunakan
Sea-food campur dari Atlantis king, boleh di beli di Aeon |
Bahan untuk permukaan
okonomiyaki, toppings
Okonomiyaki sos/ Takoyaki sos
Kewpie mayonis
Serbuk nori/ rumpai laut
Katsuo bushi (kepingan kering skipjack tuna)
Seterusnya
- Makanan laut yang beku direndam bersama air
selama 20-30 minit. Panaskan di dalam air mendidih beberapa saat. Ketepikan
terdahulu.
- Kobis dipotong halus, 3 cm panjang
dan ½ cm ketebalan.
- Keladi dibuang kulitnya. Dengan menggunakan
grater, lumatkan keladi. Nota: keladi bukit licin, sila berhati-hati.
- Tepung, air, keladi, telur dan secubit garam
digaulkan terdahulu.
- Kemudian masukkan kobis dan makanan laut dan
digaul samarata.
- Gunakan kuali tak lekat, renjis sedikit
minyak.
- Masukkan campuran okonomiyaki, saiz mengikut
kesukaan anda atau saiz roti canai. Bulatkan diameter.
- Selepas campuran sudah masak sebelah, balikkan
yang kesebelah lain. Tekan seluruh okonomiyaki dengan tekanan yang
lembut/gently.
Setelah siap
- sapukan sos di atas okonomiyaki
- mayonais
- serbuk rumpai laut
- katsuo bushi, kepingan ikan
Banyak nori, katsuo bushi dan sos okonomiyaki yang halal boleh didapati sekarang.
Bagaimana nak menyediakan okonomiyaki sos sendiri:
bahan bahan
pati
tomato 100 gm, 1 tin kecil
madu
lebah 3 sudubesar
Worcestershire
sauce 8 sudu besar
cuka 1
sudubesar
jus
lemon/limau 1 sudu besar
1 sudu
besar tepung jagung dicampur bersama 8 sudu besar air
1 biji
apel hijau kecil
1 biji apel merah kecil
Cara menyediakan
- Gunakan
blender, blend apel hijau dan apel merah dengan setengah cawan air.
- Didalam
periuk kecil, campurkan tepung jagung bersama air, disusuli kemudian
dengan jus apel dan bahan yang lain lain. Nyalakan api kecil, kacau sos
sehingga mendidih dan pekat.
sos worcestershire |
Keladi bukit/hoi san, boleh didapati di pasar |
Lumatkan keladi bukit di tempat yang ditunjuk |
katsuo bushi (daripada skipjack tuna) flake yang kecil untuk okonomiyaki flake yang besar biasanya untuk dibuat kuah mee Jepun |
Anda boleh mendapatkan flake dan nori yang halal daripada supplier tertentu.
Try makan okonomiyaki yang sudah dimasak dan dijual di Aeon, lepas itu cuba dirumah.
No comments:
Post a Comment