bahan bahan
500 gm daging lembu yang dipotong nipis, sirloin atau tenderloin
4 daun bawang
1 gulung daun crysanthemum/sayur kekwa
150 gm rebung
2 leeks
1 celery/sadri besar
1 tofu keras bakar/grilled
5 cendawan segar
sedikit mee suun
sedikit lemak lembu
bahan bahan untuk warishita (kuah
sukiyaki) 1 kali guna
1 kub pati lembu
2 sudu besar gula perang
7 sudu besar kicap cair
2 cawan air
Kuah sukiyaki boleh dimasak terdahulu satu hari
sebelum digunakan dan disampan dalam peti sejuk, kalau nak lebih cuma gandakan
bahan bahannya.
- Rebus suun dan diketepikan dahulu.
- Tofu, gunakan kuali tidak lekat/non-stick dan
perangkan kedua-dua belah permukaan tofu. Setelah sejuk, potong 4, 4
segi/square.
- Untuk kuah sukiyaki, dalam periuk yang lain,
masukkan air, kiub lembu, kicap cair dan gula. Masak sehingga mendidih.
- Daun bawang dipotong 1½ inch panjang.
- Sadri besar dan leeks dipotong serong dan
nipis, 1½ inci panjang.
- Rebung dipotong saiz wedges atau setengah
bulat.
- Untuk daun chrysanthemum, buangkan akar dan
bersihkan secukupnya, sayur ni banyak pasir.
- Cendawan segar dicuci dan buangkan tangkainya.
Belah pangkah di atas permukaan cendawan sebagaimana di dalam gambar.
- Boleh gunakan clay pot atau periuk di buat
daripada tanah liat.
- Panaskan periuk dan sapukan lemak lembu,
masukkan 3 keping daging dan tumis dahulu untuk perasa asas.
- Campurkan kuah sukiyaki, rebung, cendawan,
tofu dan rebus sampai suhu mendidih. Api kecil.
Masukkan bahan bahan yang lain mengikut giliran
sebegini dan memakan masa sedikit untuk menggeluarkan rasa daripada bahan bahan
sayuran dan sebagainya.
- Daging selebihnya sampai suhu mendidih.
- Celery, leeks, daun bawang dan suun.
- Sayur chrysanthemum penghabisan.
Sukiyaki biasanya dihidangkan dengan
telur mentah untuk dicicah/dipping. Tetapi, saya tak galakkan di sini diatas
sebab kuman 'salmonella'. Anda boleh menggunakan 2 biji telur kalau berminat
dan dimasak sekali bersama sukiyaki.
leeks disebelah kanan |
Sayur chrysanthemum sebelah timun, Kalau pergi pasar, minta uncle pasar sayur 'tong hao' atau sayur 'kek wa' |
Kiub Pati lembu |
Bahan bahan dan potongan sayur untuk sukiyaki |
No comments:
Post a Comment