Membakar ikan salmon menggunakan toaster roti

Anda perlu menyesuaikan timing atau masa toaster mengikut berat dan saiz kepingan ikan salmon.

Masa minima yang diperlukan adalah 10 minit. Lebih besar kepingan ikan, lebih masa diperlukan. Dibawah adalah ikan salmon seberat 108 gm setelah dibakar 12 minit.


Ikan salmom selepas dibakar selama
12 minit (potongan Darnes/Cutlet)

Untuk resipi isi onigiri, salmon shioyaki/salmon dan garam. Anda cuma perlu menambah garam secukup rasa.

Kalau anda menggunakan potongan 'Steak' ikan salmon, pastikan kulit ikan salmon menghadap kebawah/skin down semasa dibakar.
  1. Campurkan secubit garam dan sapukan rata. 
  2. Gunakan foil dan lipat untuk menakung minyak.
  3. Masa minima 10 minit. Kalau kepingan ikan melebihi 300 gm, anda boleh tukarkan suhu kepanasan daripada suhu tinggi ke rendah/low heat selepas 15 minit dan biarkan beberapa minit lagi. Ini adalah untuk mengelakkan ikan menjadi hitam/hangus. 
  4. Keluarkan ikan, biarkan selama 10 minit untuk menurunkan suhu. .
  5. Ikan dialihkan ke dalam pinggan. Untuk isi onigiri, gunakan kitchen towel untuk membersihkan minyak. Buang kulit dan tulang ikan, carikkan/shred isi ikan. 

Nota penting: 
Kepingan seperti diatas mengandungi banyak tulang, berhati-hati semasa mencarik isi ikan. Pastikan semua tulang dibuang, kalau tidak bahaya untuk kanak-kanak maupun orang dewasa.







No comments:

Post a Comment