Ayam Teriyaki


Bahan bahan
2 peha ayam penuh (potongan chicken chop)
4 sudu besar kicap cair dicampur bersama 3 sudu besar air
5 sudu besar teriyaki sos pekat dan dicampur bersama 3 sudu besar air

Sukatan ini untuk dua peha ayam, kicap dan teriyaki sos juga dibahagikan untuk 2 kali persediaan.
  1. Bersihkan ayam, gunakan garfu dan tusuk isi ayam.
  2. Panaskan sedikit minyaksayur, masukkan ayam.
  3. Saya guna lidi satay menusuk isi ayam, untuk mengetahui samada isi ayam sudah masak atau belum.
  4. Balikkan ayam dan dimasak secukupnya.
  5. Masukkan kicap cair dan digaringkan ayam sedikit. Anda perlu pintas pintas membalikkan ayam beberapa kali sebelum kicap menjadi pekat.
  6. Tuangkan sedikit teriyaki sos di atas ayam/kulit berada di bawah, kemudian dibalikkan. Biarkan beberap saat dan alihkan ayam ke dalam pinggan.
  7. Sebelum menggunakan kuali untuk ayam seterusnya, bersihkan kuali terdahulu.
  8. Sewaktu hendak makan, ayam dipotong/kulit diatas dan sos selebihnya dituangkan.

No comments:

Post a Comment