Bahan bahan
2 peha ayam penuh (potongan chicken
chop)
4 sudu besar kicap cair dicampur
bersama 3 sudu besar air
5 sudu besar teriyaki sos pekat dan
dicampur bersama 3 sudu besar air
Sukatan ini untuk dua peha ayam, kicap
dan teriyaki sos juga dibahagikan untuk 2 kali persediaan.
- Bersihkan
ayam, gunakan garfu dan tusuk isi ayam.
- Panaskan
sedikit minyaksayur, masukkan ayam.
- Saya
guna lidi satay menusuk isi ayam, untuk mengetahui samada isi ayam sudah
masak atau belum.
- Balikkan
ayam dan dimasak secukupnya.
- Masukkan
kicap cair dan digaringkan ayam sedikit. Anda perlu pintas pintas
membalikkan ayam beberapa kali sebelum kicap menjadi pekat.
- Tuangkan
sedikit teriyaki sos di atas ayam/kulit berada di bawah, kemudian
dibalikkan. Biarkan beberap saat dan alihkan ayam ke dalam pinggan.
- Sebelum
menggunakan kuali untuk ayam seterusnya, bersihkan kuali terdahulu.
- Sewaktu
hendak makan, ayam dipotong/kulit diatas dan sos selebihnya dituangkan.
No comments:
Post a Comment