Bahan bahan
200 gm peha ayam penuh (potongan chicken chop)
100 gm akar teratai/lotus root
100 gm rebung/bamboo shoots
100 gm akar burdock
3 baby keladi kecil
4 cendawan kering
1 lobak merah/carrot
5 suun kentang konjac/shirataki
8 kacang peas/garden peas
1 sudu besar gula perang
5-6 sudu besar kicap cair
1 kiub ayam/optional
- Bersihkan cendawan kering, rendam dengan air
sebanyak 2 cawan. Air cendawan akan digunakan kemudian.
- Bersihkan suun shirataki, gambar di bawah. Di
dalam air yang mendidih, panaskan suun 1 minit, diketepikan dahulu.
- Carrot dipotong kecil dan 3 segi.
- Rebung dipotong setengah bulat atau 1 per
empat.
- Akar teratai/lotus root dipotong setengah
bulat, kalau diameter kecil dipotong bulat dan direndam dalam air.
- Buangkan kulit akar burdock, potong serong dan
tipis.
- Baby keladi dibuang kulitnya, dipotong dua,
tak perlu direndam. Awas . . . baby keladi licin.
- Bersihkan kacang peas.
- Ayam dibersihkan, potong kecil 5/6.
- Di dalam periuk kecil, panaskan air cendawan,
kicap cair, gula dan ayam sehingga suhu mendidih. Matikan api, dibiarkan
dahulu.
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk
non-stick.
- Tumis akar teratai dan akar burdock beberapa
minit. Campurkan lobak merah, rebung, baby keladi, cendawan kering dan
suun shirataki.
- Masukkan kuah dan ayam yang dimasak
sebelumnya.
- Pastikan paras air melebihi paras sayur dan
masak sampai mendidih. Buang lemak yang berlebihan.
- Campurkan kiub ayam/optional. Dengan api yang kecil,
didihkan sampai kuah sayur menjadi setengah di dalam periuk. Boleh juga
ditambah ½ cawan air lagi dan didihkan.
- Kacang peas dimasukkan penghabisan.
Tips:
Selepas satu malam, rasa sayur ini akan
menjadi lebih muai dan sedap.
baby keladi dibandingkan dengan oren taro roots/satoimo |
Akar burdock di tengah |
akar teratai lotus root |
potongan sayur |
Suun shirataki yang boleh didapati di Aeon |
No comments:
Post a Comment