Potato Salad (salad kentang)


Bahan bahan
Kentang 470 gm atau kentang besar 2 biji/dengan kulit
Lobak merah, Carrot 18gm
Timun Jepun 1½ inci
Bawang kuning 15gm 
Secubit garam
Secubit lada hitam 
2 sudu besar mayonais kewpie

  1. Kentang direbus sehingga lembut, buangkan airnya dan dibiarkan sementara.
  2. Hiris halus timun Jepun, bawang dan carrot. Guna timun yang berdiameter kecil dan lobak merah dipotong ¼.
  3. Kentang dilenyek kasar, masukkan garam, lada hitam, mayo dan digaul terlebih dahulu. Kemudian masukkan timun, carrot dan bawang, samaratakan.

Anda juga boleh menggunakan cutter yang sebegini/di bawah, selepas dihiris, perah kering air daripada timun dan bawang.


Cutter yang
boleh didapati di Daiso
Kentang yang telah direbus

Kentang dilenyek kasar

Sayur dihiris halus

Selepas dicampur semua


No comments:

Post a Comment