Perbezaan antara resipi tempatan dan ala Jepun adalah
kita menggunakan bahan bahan asas seperti bawang merah, kunyit dan cili
manakala resipi Jepun menggunakan kicap cair, halia, bawang putih dan tepung. Kalau
kita fikir balik, walaupun resipi ini ala Jepun, bahan bahan yang digunakan
bukanlah asing ke mana, di sebaliknya bahan bahan tersebut adalah bahan bahan
harian yang kita guna gunakan di dalam resipi makanan tempatan.
Di dalam resipi ini, jenis potongan yang digunakan
adalah peha ayam yang tidak bertulang ataupun potongan chicken chop. Saya tidak
akan makan ayam goreng tanpa lauk lain dan nasi Sebab 3 peha pun nanti tak
cukup. Cara yang paling selamat saya praktik memakan ayam goreng, ayam goreng disajikankan
bersama nasi dan sayur.
Bahan bahan
2 peha ayam penuh (potongan chicken chop)
2 sudu besar kicap cair 'orkid'
Halia 1½ setengah inci
3 ulas bawang putih
Tepung putih
Minyak secukupnya untuk menggoreng
- Potong antara 8-10 keping peha ayam, gunakan garfu, tusukkan daging ayam.
- Untuk melumatkan halia dan bawang putih, gunakan 'fine grater'. Kita perlukan kedua dua pulpa/pulps dan jus.
- Gaul sama rata halia, bawang putih dan ayam. Perap antara 15 minit - ½ jam.
- Buang kicap dan jus yang berlebihan.
- Sebelum menggoreng, ayam disadur bersama tepung terlebih dahulu.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam.
Hiaskan ayam goreng dengan kobis yang di hiris halus dan lemon on the side untuk diperah ke atas ayam goreng.
Untuk info lanjut, pergi ke resipi.
No comments:
Post a Comment