Anda akan melihat betapa popularnya sajian chikuzeni di
supermarket atau seksyen makanan di Jepun. Biasanya ia dijual di dalam bentuk
obento ataupun sebagai salah satu hidangan take-away di dalam obento. Chikuzeni
adalah makanan yang disediakan asasnya daripada sayuran berakar/root veg,
contohnya seperti: akar teratai, akar burdock, baby keladi, rebung. Juga ia
akan dicampur bersama sayur yang lain seperti lobak merah dan kacang hijau
untuk memberi warna kepada sajian ini.
Daging ayam juga digunakan sebagai perasa tetapi bukan
sebagai bahan utama di dalam hidangan ini, hidangan ini mengutamakan sayur
berakar dan perencah utama adalah kicap cair/shoyu. Saya suka masakan ini sebab
jenis sayurannya, umpamanya seperti baby keladi, ianya sungguh lemak dan manis.
Kalau disimpan satu malam, rasanya lebih enak disebabkan rasa sayur dan kuah
telah sebati. Untuk resipi ini, saya memberikan sukatan tertentu. Untuk diri
saya, saya akan melebihkan baby keladi sebab kandungan karbohidrat yang tinggi,
saya tak perlu makan nasi. Output saya tinggi, sememangnya saya akan reka satu
sajian makanan yang seimbang dengan input dan output saya,
Bahan bahan
200 gm peha ayam penuh (potongan chicken chop)
100 gm akar teratai/lotus root
100 gm rebung/bamboo shoots
100 gm akar burdock
3 baby keladi kecil
4 cendawan kering
1 lobak merah/carrot
5 suun kentang konjac/shirataki
8 kacang peas/garden peas
1 sudu besar gula perang
5-6 sudu besar kicap cair
1 kiub ayam/optional
- Bersihkan cendawan kering, rendam dengan air sebanyak 2 cawan. Air cendawan akan digunakan kemudian.
- Bersihkan suun shirataki, gambar di bawah. Di dalam air yang mendidih, panaskan suun 1 minit, diketepikan dahulu.
- Carrot dipotong kecil dan 3 segi.
- Rebung dipotong setengah bulat atau 1 per empat.
- Akar teratai/lotus root dipotong setengah bulat, kalau diameter kecil dipotong bulat dan direndam dalam air.
- Buangkan kulit akar burdock, potong serong dan tipis.
- Baby keladi dibuang kulitnya, dipotong dua, tak perlu direndam. Awas . . . baby keladi licin.
- Bersihkan kacang peas.
- Ayam dibersihkan, potong kecil 5/6.
- Di dalam periuk kecil, panaskan air cendawan, kicap cair, gula dan ayam sehingga suhu mendidih. Matikan api, dibiarkan dahulu.
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk non-stick.
- Tumis akar teratai dan akar burdock beberapa minit. Campurkan lobak merah, rebung, baby keladi, cendawan kering dan suun shirataki.
- Masukkan kuah dan ayam yang dimasak sebelumnya.
- Pastikan paras air melebihi paras sayur dan masak sampai mendidih. Buang lemak yang berlebihan.
- Campurkan kiub ayam/optional. Dengan api yang kecil, didihkan sampai kuah sayur menjadi setengah di dalam periuk. Boleh juga ditambah ½ cawan air lagi dan didihkan.
- Kacang peas dimasukkan penghabisan.
Tips:
Selepas satu malam, rasa sayur ini akan menjadi lebih muai dan sedap.
No comments:
Post a Comment