9 May 2018

Rahsia menggoreng begedil besar style Jepun agar tidak pecah


Korokke atau begedil, kata asal dari croquette, adalah salah satu makanan yang tidak langsung asing bagi orang Jepun. Diameter begedil style Jepun ini yang amat besar dan sungguh mengenyangkan. Baikpun untuk makanan sampingan atau pun makan ruji, dimana begedil ini juga boleh dimuatkan sebagai isi sandwich. Salah satu masalah yang kerapkali dihadapi adalah begedil pecah sewaktu digoreng.

Untuk mengtatasi masalah ini, anda cuma perlu:
  • menyejukkan kentang sebelum guna. Lain kata, kentang yang dilenyek dimasukkan ke dalam  petis sejuk sebelum guna. Begitu juga isi begedil tersebut. 
Masalah seterusnya adalah, begedil terlalu berminyak. Untuk mengurangkan minyak berlebihan:
  1. Kentang jangan digoreng, sebaliknya direbus dan buang airnya kemudian dibiarkan selama 30 minit sebelum dilenyek. Disejukkan.
  2. Menyalut begedil bersama tepung, telur dan kemudian serbuk roti.
Biasanya, perception kita tentang begedil adalah terlalu berminyak. Pada saya begedil style Jepun ni kurang minyak. Kita cuma menggoreng bahagian luar. Ini tidak memerlukan masa dan begedil tidak akan menyerap minyak yang yang berlebihan.


Resipi begedil daging

Bahan-bahan 
Kentang 750 gm/5-6 kentang kecil
Daging lembu cincang 250 gm
1 biji bawang kuning
2 biji telur
Serbuk roti
Tepung putih
Secubit garam
Secubit lada hitam

  1. Kupas kulit kentang, cuci dan rebus sehingga lembut. Kentang yang masak dialihkan ke dalam penapis, keringkan sebelum dilenyek. Biarkan terdahulu atau boleh dimasukkan ke dalam petis sejuk selapas kesemua wap panas hilang.
  2. Bawang dipotong kecil/finely chopped.
  3. Pastikan daging berada di dalam suhu bilik sebelum dipanaskan di dalam kuali. Panaskan kuali non-stick. Saya tidak menggunakan minyak tetapi anda boleh merenjis sedikit minyak.
  4. Masukkan daging dan bawang, masak sehingga daging bertukar warna.
Sungguh penting:
Pastikan kentang yang telah dilenyek dan isi begedil berada di dalam suhu bilik atau sejuk sebelum digunakan.

Ini adalah untuk mengelakkan begedil hancur semasa menggoreng, terutamanya begedil ini besar dalam diameter.

Persiapan sebelum menggoreng: 
  1. Gaul samarata kedua dua inti dan kentang. 
  2. Diatas satu talam/serving tray yang bersih, taburkan sedikit tepung. Kemudian bentukan kentang bulat/bujur, saiz korokke adalah kecil sedikit dari tapak tangan dan setebal ¾ inci. Muatkan seberapa banyak yang boleh di atas talam. Tutupkan bersama tepung/pastikan tepung menutupi keseluruhan begedil.
  3. Saya gunakan mangguk mee yang besar seterusnya. Pukul 2 biji telur bersama 3 sudu besar air. Sapukan telur disekeliling begedil. Begedil kemudian disalutkan dengan serbuk roti. Siapkan kesemua di atas talam sebelum menggoreng.
  4. Sediakan kertas serap minyak/tempura paper untuk meyerap minyak berlebihan.
  5. Panaskan kuali dengan minyak secukupnya. Perhatian anda diperlukan sebab begedil bertukar warna dalam masa yang singkat.
  6. Sebelum menggoreng begedil seterusnya, keluarkan serbuk roti yang terjatuh di dasar kuali. Ini untuk mencegah begedil seterusnya menjadi hitam.
Begedil style Jepun biasanya dihidangkan bersama kobis hiris dan sos okonomiyaki. Sos okonomiyaki yang ditanggung Halal boleh didapati daripada supplier tertentu. 



Untuk resipi sayur, anda boleh rujuk di sini.



No comments:

Post a Comment