Itoko donburi (daging lembu dan telur)


Bahan bahan
Daging lembu yang yang dipotong nipis 500 gm sirloin atau tenderloin
4 biji telur
1½ bawang kuning
Nasi untuk 4 orang
1 kiub pati lembu untuk dicampur bersama 2¼ cawan air
4 sudu besar kicap cair
1 sudubesar gula perang
nori, rumpai laut kering halus atau daun bawang 

  1. Di dalam kuali, campurkan kicap cair, bawang yang telah dihiris, gula, pati lembu dan air. Panaskan sehingga mendidih.
  2. Masukkan daging, kacau perlahan lahan sehingga masak.
  3. Telur 4 biji dipukul samarata. Taburkan di atas daging sehingga menutup seluruh daging.
  4. Gunakan penutup kaca, tutup kuali beberapa minit sehingga telur masak.
  5. Sediakan nasi di dalam mangkuk, bahagikan daging untuk 4 orang dan dihidangkan di atas nasi. Hiaskan dengan daun bawang atau nori halus.










No comments:

Post a Comment