9 May 2018

Cara merebus edamame



Pernah anda mencuba edamame? Edamame adalah sejenis kekacang hijau yang boleh didapati bersama kulitnya sekali. Di Jepun, ia nya teramat popular sebagai snek atau makanan sampingan. Sebelum di makan, edamame direbus terdahulu, cara makannya, mencubit kulit dan menolak isinya, pasti kekacang akan keluar dengan mudah sekali, kulitnya tidak dimakan.
Seboleh-boleh saya kurangkan makan edamame sebab, tak boleh control, sedap. Terutamanya, untuk sajian sampingan sambil berbual untuk tetamu atau kawan kawan yang datang ke rumah. Sihat pun sihat, tak berminyak, tak manis, cuma sayur.
Mengikut style Jepun, kandungan garam menyediakan edamame adalah tinggi. Anda boleh tidak menggunakan garam semasa merebus sebaliknya ditaburkan sedikit garam selepas merebus sahaja. Di Jepun, edamame adalah snek pembuka selera, dimana rasa garamnya lebih disebabkan ianya dimakan bersampingan minuman keras.

Cara merebus:
  • Masukkan edamame ke dalam periuk bersama air. Pastikan paras air melebihi edamame.  
  • Selepas suhu mendidih, biarkan 2/3 minit lagi. 
  • Buang airnya. 
  • Taburkan sedikit garam kasar.

Cara makan:
Dibawa ke mulut, mencubit dan menolak kekacang.  

Edamame yang dijual di Aeon

No comments:

Post a Comment