Pernah anda mencuba edamame? Edamame adalah sejenis
kekacang hijau yang boleh didapati bersama kulitnya sekali. Di Jepun, ia nya
teramat popular sebagai snek atau makanan sampingan. Sebelum di makan, edamame
direbus terdahulu, cara makannya, mencubit kulit dan menolak isinya, pasti
kekacang akan keluar dengan mudah sekali, kulitnya tidak dimakan.
Seboleh-boleh saya kurangkan makan edamame sebab, tak
boleh control, sedap. Terutamanya, untuk sajian sampingan sambil berbual untuk
tetamu atau kawan kawan yang datang ke rumah. Sihat pun sihat, tak berminyak,
tak manis, cuma sayur.
Mengikut style Jepun, kandungan garam menyediakan
edamame adalah tinggi. Anda boleh tidak menggunakan garam semasa merebus
sebaliknya ditaburkan sedikit garam selepas merebus sahaja. Di Jepun, edamame
adalah snek pembuka selera, dimana rasa garamnya lebih disebabkan ianya dimakan
bersampingan minuman keras.
Cara merebus:
- Masukkan edamame ke dalam periuk bersama air. Pastikan paras air melebihi edamame.
- Selepas suhu mendidih, biarkan 2/3 minit lagi.
- Buang airnya.
- Taburkan sedikit garam kasar.
Cara
makan:
Dibawa ke
mulut, mencubit dan menolak kekacang.
No comments:
Post a Comment