Sewaktu saya pergi ke rumah kawan Jepun saya bulan
lepas, saya disajikan dengan “cream anmitsu”. “Impression pertama saya, wahhhh .
. . cantiknya! Lepas tu, banyaknya . . .! “. Saya dok fikir, “Bagaimana saya
nak menghabiskan?!”. Hmmm . . . Habis jugak! Slowly but surely. Sebabnya saya
baru selesai makan tengahhari. Untuk diri saya, ini bermakna overload.
Keesokkan harinya, saya kena marathon sikit lah, marathon yang takda organizer.
Saya bukan jenis yang tahan makan, tapi senentiasa
menyesuaikan sumber input dan output saya. Kurang makan tak boleh, lebih makan
pun tak boleh, sebab exercise ni memerlukan tenaga yang adequate.
Anda juga boleh menyediakan “cream anmitsu”.
Sebagaimana yang boleh dilihat di dalam gambar, anda perlukan:
·
Fruit cocktail
dalam tin
·
Nato de coco
·
Kacang merah
·
Ais krim teh hijau
3 daripada bahan bahan di atas boleh didapati sedia
ada/instant kecuali kacang merah. Kawan saya menggunakan kacang merah di dalam
tin yang diperbuat dari Jepun. Saya mencadangkan kawan saya, kita buat jam
kacang merah sendiri. Mereka mempunyai pendapat tersendiri mengenai cadangan
saya.
Kacang merah bukan bahan makanan yang asing untuk
orang tempatan. Kita mempunyai kueh kacang merah, bubur kacang merah dan
sebagainya. Untuk jam kacang merah seperti di atas, kacang merah direbus
bersama gula sehingga kacang menjadir lembut kemudian ditapiskan airnya dan
dihancurkan. Kacang kalau direbus lama pun akan hancur.
Sebenarnya ini adalah cadangan pencuci mulut dari saya
atau untuk mempernalkan “cream anmitsu”. Bahan bahan yang direka sendiri di
dalam hidangan ini unik sebab mempunyai berbagai rasa seperti manis, masam dan
pahit. Teh hijau rasanya pahit selain daripada gula yang ditambahkan ke dalam
ais-kerim.
No comments:
Post a Comment