Bahan-bahan
Kentang
750 gm/5-6 kentang kecil
Sayur
campur 3 jenis/mix vege 150gm
2 biji
telur
Serbuk
roti
Tepung
putih
Secubit
garam
Secubit
lada hitam
*Anda
juga boleh gunakan edamame sebagai salah satu sayur campur.
Sila rujuk disini mengenai edamame.
- Kupas kulit kentang, cuci dan rebus sehingga
lembut. Kentang yang masak dialihkan ke dalam penapis, keringkan
sebelum dilenyek. Biarkan terdahulu atau boleh dimasukkan ke dalam
petis sejuk selapas kesemua wap panas hilang.
- Rebus sayur campur (lobak merah, jagung dan
kacang peas) selama 5 minit didalam air yang mendidih. Setelah masak,
tapiskan airnya, biarkan sehingga suhu menurun dan dicampurkan bersama garam
dan lada hitam.
Sungguh penting:
Pastikan kentang yang telah dilenyek
dan isi begedil berada di dalam suhu bilik atau sejuk sebelum
digunakan.
Ini adalah untuk mengelakkan begedil
hancur semasa menggoreng, terutamanya begedil ini besar dalam diameter.
Persiapan sebelum menggoreng:
- Gaul samarata kedua dua inti dan
kentang.
- Diatas satu talam/serving tray yang bersih,
taburkan sedikit tepung. Kemudian bentukan kentang bulat/bujur, saiz
korokke adalah kecil sedikit dari tapak tangan dan setebal ¾ inci. Muatkan
seberapa banyak yang boleh di atas talam. Tutupkan bersama tepung/pastikan
tepung menutupi keseluruhan begedil.
- Saya gunakan mangguk mee yang besar
seterusnya. Pukul 2 biji telur bersama 3 sudu besar air. Sapukan telur
disekeliling begedil. Begedil kemudian disalutkan dengan serbuk roti.
Siapkan kesemua di atas talam sebelum menggoreng.
- Sediakan kertas serap minyak/tempura paper
untuk meyerap minyak berlebihan.
- Panaskan kuali dengan minyak secukupnya.
Perhatian anda diperlukan sebab begedil bertukar warna dalam masa yang
singkat.
- Sebelum menggoreng begedil seterusnya,
keluarkan serbuk roti yang terjatuh di dasar kuali. Ini untuk mencegah
begedil seterusnya menjadi hitam.
Begedil style Jepun biasanya
dihidangkan bersama kobis hiris dan sos okonomiyaki. Sos okonomiyaki yang
ditanggung Halal boleh didapati daripada supplier tertentu.
No comments:
Post a Comment